Kolkovými známkami budú môcť občania platiť aj v budúcom roku

01.12.2013 Bratislava

Bratislava 1. decembra (TASR) - Správne poplatky budú môcť občania Slovenska platiť po novom. Platiť na úradoch bude možné v hotovosti, platobnou kartou alebo prevodom z účtu v pobočke zahraničnej banky. Umožní to novela zákona o správnych poplatkoch, ktorá dnes vstupuje do platnosti.

Novými formami platenia správnych poplatkov bude platba v hotovosti a platobnou kartou prostredníctvom technického vybavenia, ako sú kiosk, špeciálna pokladnica a POS terminál. Tieto možnosti platenia budú napríklad na úradoch Finančného riaditeľstva (FR) SR.

V platnosti pritom naďalej zostávajú aj doterajšie formy platenia kolkovými známkami, ktorými bude možné platiť poplatky do 31. decembra 2014. "Úhrada formou kolkovej známky je najčastejší a najpoužívanejší spôsob platenia poplatkov, preto sa navrhlo posunutie zrušenia kolkových známok," zdôvodnil rezort financií v predkladacej správe novely zákona.

Novela zákona zároveň ukladá nové povinnosti aj FR SR. V prípade, že preplatok alebo poplatok nevráti občanovi či podnikateľovi včas, bude mu Finančná správa povinná zaplatiť úroky z omeškania.

Už v priebehu budúceho roka by tak mali na príslušných orgánoch pribudnúť nové technické zariadenia, ktoré budú nové spôsoby platieb podporovať. Podľa ministerstva prednosťou zavedenia nových spôsobov platenia bude vedenie centrálnej evidencie, predaja a zúčtovania. Rezort financií od novely očakáva aj mierne pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy a na podnikateľské prostredie.
 

Vyberte región